VRAGEN? Samsung Warmtepompen 03.324.38.88
Samsung  
Energiesparen.be
Exclusief Samsung DistributeurBetrouwbaar en betrokkenGrensverleggendInnovatiefFlexibel

Vocht in de woning

Voldoende verluchten of ventileren is noodzakelijk voor een gezonde leefomgeving. Mensen verbruiken zuurstof en geven koolstofdioxide en waterdamp af. Voldoende aanvoer van zuurstof is belangrijk voor de gezondheid van mensen en huisdieren en een goede ventilatie voorkomt de opeenstapeling van schadelijke stoffen in de woning. Minstens zo belangrijk is het vermijden van vochtproblemen.

Vocht in de woning kent verschillende oorzaken :

Bouwvocht
In eerste instantie moet na de constructie van je nieuwbouw of na de verbouwingswerken het aanwezige “bouwvocht” (aanwezig in de bouwmaterialen door opslag, aanmaak of neerslag tijdens de ruwbouwfase) de tijd krijgen om uit te drogen door in de 1° periode na de ingebruikname goed te ventileren en te verwarmen.

Regendoorslag of vocht uit de grond
Een correcte ruwbouwconstructie met de nodige en juist aangebrachte vochtschermen moet je woning beschermen tegen regendoorslag of opstijgend vocht uit de grond.

Condensatie
Door een te hoge luchtvochtigheid in onvoldoende verwarmde, geïsoleerde en/of geventileerde plaatsen kan condensatievorming ontstaan.

Vochtproductie
De bewoners van een woning en hun activiteiten, zoals koken, wassen en baden, produceren zo’n 10 tot 20 liter per dag !

Het komt er dus op neer vocht dat van buiten komt uit je woning te houden en vocht dat zich binnen de woning vormt buiten te krijgen door goed te verluchten. Algemeen wordt aanvaard dat de ideale vochtigheidsgraad in de lucht tussen de 40 en 60% bedraagt. De moderne ventilatiesystemen met warmteterugwinning, al dan niet in combinatie met een warmtepomp voor luchtverwarming, zorgen ervoor dat deze vochtigheidsgraad steeds behouden blijft.