Wat is een warmtepomp?
Alles wat je moet weten over een warmtepomp op een eenvoudige manier uitgelegd.
Warmtepompen uitgelegd
Een warmtepomp maakt gebruik van de natuurkundige principes zoals verdampen en condenseren van het gas. Bij het verdampen van een vloeistof neemt de warmtepomp warmte op en geeft deze vervolgens vrij bij het condenseren van de vloeistof. Bij deze overdracht van warmte wordt gebruik gemaakt van natuurlijk bronnen van warmte, zoals de buitenlucht, de aarde of een waterbron.
De werking van een warmtepomp
Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de aanwezige warmte in een bron. Via compressietechnieken en een koelvloeistof onttrekt het systeem warmte aan lucht, aarde of water.
Deze energie wordt dan gebruikt om lucht of water te verwarmen of te koelen zodat jij deze in je huis kan gebruiken voor je sanitair warm water, verwarming of airconditioning.
Van het gas af of CV-ketel vervangen
Zowel een warmtepomp als een CV-ketel hebben een energiebron nodig. Bij een warmtepomp is dat elektriciteit, die kan worden opgewekt uit duurzame, natuurlijke bronnen zoals zonne- of windenergie.
Een CV-ketel gebruikt gas of stookolie, wat een fossiele brandstof is die op termijn uitgeput zal raken. Daarnaast stoot je hiermee meer CO2 uit en is het rendement slechts 1 op 1. Bij een warmtepomp is dat 1 op 4 of 5. Kiezen voor een warmtepomp is een uitstekende stap naar een duurzame toekomst en een goed alternatief voor een CV-ketel.
Wat kun je met een warmtepomp verwarmen?
Een lucht-water warmtepomp kan dezelfde functies vervullen als een CV-ketel. Ze zorgt voor warm water voor de verwarming en produceert bovendien warm tapwater voor uw dagdagelijkse sanitaire toepassingen.
Hoe bespaar ik geld met een warmtepomp?
Door te kiezen voor een warmtepomp, bespaar je op meerdere manieren geld uit. Allereerst in je energieverbruik. Een warmtepomp is op alle vlakken een veel efficiëntere keuze dan een CV-ketel. Ze levert 4 à 5 keer zoveel warmte voor de energie die erin gaat. Bij een CV-ketel is die verhouding slechts 1 op 1.
In combinatie met zonnepanelen is het zelfs mogelijk om deze energie helemaal kosteloos op te wekken. Daarnaast bespaar je op de vaste leveringskosten (ook wel vastrechtkosten genoemd) wanneer je gasaansluiting niet langer nodig is en kan worden afgesloten. Je betaalt immers al gauw 200 euro per jaar voor je gasaansluiting, afhankelijk bij welke leverancier je contract loopt.
Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
Of je je gas/stookolieketel kan vervangen door een warmtepomp en wat voor warmtepomp de beste oplossing is, hangt af van verschillende factoren zoals de ruimte die er is en de verwarmingsbehoefte. Onze installateurs kunnen je helpen om de juist keuze te maken. Contacteer ons voor meer informatie.