Olympisch Stadion kiest voor stijlvolle airconditioning
360 Cassette en Wind-Free™ wandmodel in iconisch monument
Een van de meest iconische gebouwen van Amsterdam is het Olympisch Stadion. In het complex, ooit gebouwd voor de Zomerspelen van 1928, zijn onder andere een sportschool, restaurant en bedrijven gevestigd, en er worden zalen en vergaderruimten verhuurd. De installatie van een airconditioningsysteem in deze omgeving leidde tot wat puzzelwerk: zo wilde de opdrachtgever een stijlvol afgiftesysteem en mocht de buitenunit niet zichtbaar zijn.
Van alle ruimten in het stadion beheert Stichting Olympisch Stadion Amsterdam de eerste twee ‘huisnummers’ waar het sportveld, een krachthonk en enkele zalen en vergaderruimten in zijn ondergebracht. “In de steeds warmere zomers werd het binnenklimaat in onze ruimten soms onaangenaam”, vertelt Nora Scholten, office manager bij het Olympisch Stadion. “Twee jaar geleden raakten we met Mark van Dijk, eigenaar van M. van Dijk Installaties, in gesprek over de mogelijkheden om een airconditioninginstallatie te laten plaatsen. Vervolgens is dat balletje gaan rollen.”
Wensenpakket
De Stichting formuleerde een aantal wensen waar het nieuwe systeem aan moest voldoen. Naast het realiseren van een comfortabel – en dus ook tochtvrij – binnenklimaat moest de nieuwe installatie binnen het stijlvolle karakter van het pand passen, en vanwege de monumentenstatus mocht de buitenunit niet van buitenaf zichtbaar zijn. Op basis van dat pakket ging Mark van Dijk aan het rekenen. Rond dezelfde tijd kwam hij in contact met John Caspari, sales engineer bij Ambrava. Caspari toonde hem de airconditioningproducten van Samsung en wist Van Dijk te overtuigen van de mogelijkheden voor het Olympisch Stadion. De installateur maakte een nieuw ontwerp, met 360 Cassettes onder of in het plafond van de verhuurzalen, en wandmodellen voor de vergaderruimten die minder koelvermogen nodig hebben.
‘Uniek in de markt’
Volgens John Caspari zijn de 360 Cassettes uniek in de markt: “Deze ronde cassettes maken geen gebruik van lamellen die geluid en weerstand bij het uitblazen veroorzaken. Hierdoor is het een geluidsarm systeem dat in alle richtingen uitblaast zodat tochtklachten uitblijven.” De fraaie vormgeving en prestaties van de 360 Cassette gaven voor de stichting de doorslag, zodat Mark van Dijk ermee aan de slag kon. Dat gebeurde in twee fasen. In 2019 werden de ruimten op ‘huisnummer 2’ aangepakt: een zaal en ontvangsthal – met een capaciteit voor 150 respectievelijk 100 bezoekers – werden beide voorzien van twee 360 Cassettes, en een kantoor- en twee vergaderruimten kregen elk een A3050-wandmodel. Vervolgens werd een buitenunit geplaatst zodat dit deel van de installatie in gebruik kon worden genomen.
Wandmodel met speciaal ontwerp
Het afgelopen jaar werden in de tweede fase van het project afgiftesystemen in de ruimten van ‘huisnummer 1’ geïnstalleerd. Een grote ruimte, onder andere in gebruik als kantine van een atletiekvereniging, kreeg twee 360 Cassettes. Het krachthonk van dezelfde vereniging kreeg er één, en in de vergaderruimte van dit gebouwdeel werd een Wind-Free™ wandmodel geplaatst. Door dit model worden binnenkort ook de in fase 1 geplaatste A3050’s vervangen. Volgens John Caspari heeft de Wind-Free™ net als de 360 Cassette een uniek ontwerp: “Dit wandmodel heeft een liniaal die sluit zodra de temperatuur tot 1 graad boven het setpoint is gedaald. Daarna wordt de lucht via talloze kleine gaatjes uitgeblazen om de laatste graad temperatuurverlaging te realiseren. Ook hiermee worden tochtklachten voorkomen.”
Met het plaatsen van deze units is fase 2 bijna afgerond. Binnenkort wordt ook hier het buitendeel van geplaatst, zodat de installatie ruim voor de zomer van 2021 in gebruik kan worden genomen.
Leidingwerk uit het zicht
Hoewel het project in het Olympisch Stadion niet voor grote installatietechnische verrassingen zorgde, leverde het leidingwerk van de installatie Mark van Dijk wel wat extra rekenwerk op. In het gebouw loopt vrijwel geen muur recht, en bovendien wilde installateur het kabel- en leidingwerk uit het zicht houden. Een deel ervan werd boven het plafond en achter wanden aangelegd, en op sommige plekken zijn kabels weggewerkt in spiralenbuizen in de stijl die eerder al in het ventilatiesysteem van het pand is gebruikt. Daarbij liep Van Dijk wel tegen de maximaal toelaatbare leidinglengte voor het afgiftesysteem aan. “Dat is met behulp van software van Samsung opgelost. Deze fabrikant heeft een programma waarin je alle parameters van een project in kunt voeren, waarna het automatisch aangeeft of het ontwerp passend is qua leidingwerk.”
Plaatsing van de buitenunit
Uiteindelijk leverde de plaatsing van de buitenunit, een Samsung DVM S Eco met 33,5 kW koelvermogen, hem de grootste uitdaging op. “Omdat het een monumentaal complex is, mogen buitenunits niet zichtbaar zijn voor het publiek. De eerste unit heeft vorig jaar een plek gekregen onder de overkapping van het trappenhuis naar de tribunes. Dat is een open ruimte met voldoende luchtcirculatie, en hij is van buitenaf niet zichtbaar.”
Binnenkort wordt het buitendeel voor de tweede fase van het project geplaatst. Deze komt in een ander trappenhuis van de tribunes te staan, precies aan de overkant van het veld. Beide units komen zo te staan dat de uitblaasrichting naar het veld wijst. “Daarmee wordt het risico voorkomen dat ze hun eigen retourlucht aanzuigen, wat slecht is voor het rendement”, aldus Mark van Dijk. “En bovendien voorkom je zo eventuele geluidsoverlast.”
Tevreden terugblik
Als ook de tweede buitenunit is geplaatst en aangesloten, beschikken alle ruimten van de stichting in het Olympisch Stadion over airconditioning. Alle betrokken partijen kijken vooralsnog met tevredenheid terug op het project, al heeft het eerste systeem volgens office manager Nora Scholten nog maar weinig gedraaid: “Door de coronacrisis waren er het afgelopen jaar weinig bezoekers die het comfort van de nieuwe airconditioninginstallatie konden ervaren. Hopelijk wordt dat de komende zomer anders.” Hoe dan ook is het Olympisch Stadion nu een mooie showcase voor de producten van Samsung, vult John Caspari van Ambrava aan. “Als er in 2021 weer bezoekers komen en zalen worden verhuurd, kunnen mensen met eigen ogen zien hoe je een comfortabel binnenklimaat realiseert met een stijlvolle installatie. Daarmee wordt het vooroordeel dat aircosystemen altijd uit standaarddozen bestaat, definitief uit de weg geholpen.”
Olympisch stadion Amsterdam
Project Details
- Categories:Renovatie, Monumentale panden, 360 Cassette
- Date:11/27/2020
- Plaats:Amsterdam