VRAGEN? Samsung Warmtepompen 03.324.38.88
Samsung  
Energiesparen.be
Exclusief Samsung DistributeurBetrouwbaar en betrokkenGrensverleggendInnovatiefFlexibel

Hoe werkt een ventilatieunit met warmtewisselaar?

ventileren met warmteterugwinning in de warmtewisselaarEen mechanische ventilatie unit met warmteterugwinning ververst op zeer energie efficiënte wijze de lucht in de ruimte, terwijl de warmte grotendeels behouden blijft. De ventilatieunit haalt warmte/energie uit de afgezogen lucht van de ruimte. Deze energie wordt overgedragen aan de lucht die de ruimte wordt ingevoerd. Dit alles gebeurt in de kern van het systeem: de diamant vormige cellulose warmtewisselaar. Naast warmte wordt er ook vocht uitgewisseld, zodat een lage relatieve vochtigheid tot een minimum wordt beperkt. Droge ogen en gesprongen lippen behoren tot het verleden.

De cellulose warmtewisselaar
Aan de ene kant passeert de afgezogen lucht, die de warmte en vocht afstaat aan dit element, terwijl langs de andere kant verse buitenlucht wordt gevoerd. Deze neemt de warmte en het vocht weer op. Om de warmtewisselaar zo efficiënt mogelijk te laten werken, staan de luchtstromen in tegenstroom. Op deze wijze is tot wel 80% van de energie terug te winnen. Doordat er uitwisseling van vocht plaats vindt, is een condensafvoer niet nodig en is er geen voorverwarming noodzakelijk. Het systeem functioneert moeiteloos tot een temperatuur van -15°C.

Bypass functie voor ‘vrije koeling’
De temperatuur van de vers aangezogen buitenlucht en de afgezogen binnenlucht wordt constant gemeten. Zodra het temperatuurverschil tussen binnen en buiten dermate klein is dat de warmtewisselaar niet meer efficiënt is, gaat er automatisch een bypass klep open en wordt er een extern signaal afgegeven. Dit om enerzijds vrije koeling toe te passen en anderzijds de warmtewisselaar te sparen.