Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een uiterst energie-efficiënt systeem dat gratis energie uit de buitenlucht onttrekt en die gebruikt voor verwarming en koeling van lucht en/of water. Hiermee kan je jouw huis of bedrijfsruimte op aangename en comfortabele wijze op gewenste temperatuur brengen. Met een warmtepomp kan je naast verwarmen ook koelen. Het is precies die dubbele functie die zo kenmerkend is voor een warmtepomp. Het hele jaar door kan je gebruik maken van dit systeem: in de winter en in het voor- en najaar om te verwarmen (hoofd- en bijverwarming), in de zomer om de ruimte aangenaam koel te maken en te ontvochtigen.
Lees verder >Hoeveel kost een warmtepomp?
Hoeveel een warmtepomp precies kost is sterk afhankelijk van de situatie waarin deze geplaatst wordt en moet gaan functioneren. Een grotere woning heeft bijvoorbeeld een warmtepomp met een groter vermogen nodig dan een kleinere woning. Ook de mate van isolatie, het afgiftesysteem en de tapwaterbehoefte spelen een grote rol. Waneer je naar het totale kostenplaatje kijkt, moet je rekening houden met de aanschaf-, gebruiks- en onderhoudskosten.
Ook moet een vakkundig installateur de warmtepomp aansluiten. Bij de aanschaf en installatie van een warmtepomp moet je rekenen op een investering tussen de 7.500 en 12.000 euro. In België worden duurzaamheid en duurzame investeringen door de overheid gestimuleerd. Er is dan ook vaak een subsidie mogelijk.
Lees verder >Hoe bespaar ik geld met een warmtepomp?
Door te kiezen voor een warmtepomp, bespaar je op meerdere manieren geld uit. Lees hier hoe je zelf kan uit rekenen hoeveel geld je zou besparen per jaar en per maand.
Lees verder >Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
Of een woning geschikt is voor een warmtepomp en welk type het best kan geïnstalleerd worden, is afhankelijk van meerdere factoren. Denk maar aan de mate van isolatie, het huidige afgiftesysteem, de tapwaterbehoefte en de combinatie van deze drie.
Een relatief nieuwe woning is vaak al (deels) geïsoleerd en heeft soms al vloerverwarming. In zulke gevallen is een warmtepomp relatief eenvoudig te implementeren.
Lees verder >Wat kun je met een warmtepomp verwarmen?
Een warmtepomp kan dienen als een volwaardige vervanger voor de CV-ketel. Deze kan dus warm water produceren voor de verwarming, maar ook sanitair warm water – beter bekend als warm tapwater.
Lees verder >Werkt mijn warmtepomp ook als het buiten koud is?
Ja, een warmtepomp werkt ook als het buiten koud is. Als het buiten afkoelt of zelfs vriest, betekent dat niet dat er geen warmte meer in de lucht zit. Dat is pas zo bij 0 graden Kelvin (-273℃), het absolute nulpunt. Het koudemiddel dat in de warmtepomp zit, kan daardoor ook bij pakweg -5°C nog warmte aan de lucht onttrekken. Dit komt doordat het een ander kook- en vriespunt heeft dan bijvoorbeeld water. Water kookt bij 100°C, maar het koudemiddel al bij -48,5°C.
Lees verder >Hoe duurzaam is een warmtepomp?
Een traditionele gasgestookte CV ketel produceert gemiddeld 1 kW aan warmte-energie uit 1 kW aan energie uit gas. Een verhouding van 1 op 1, soms zelfs nog iets lager. Een warmtepomp kan met 1 kW aan energie uit elektriciteit, 4 kW aan energie uit de buitenlucht onttrekken en dit omzetten naar 5 kW aan warmte-energie. Een verhouding van 1 op 5, wat betekent dat een warmtepomp een stuk efficiënter omgaat met de energie die er in wordt gestopt.
Lees verder >Hoe kan ik subsidies aanvragen?
In België worden duurzaamheid en duurzame investeringen door de overheid gestimuleerd en beloond met een financiële ondersteuning in de vorm van subsidies.
Op deze pagina vind je alle informatie over subsidies van de overheid terug.
Lees verder >